Terveys on kultaakin kalliimpaa
 

Ragdollien ja muidenkin kissojen terveyttä ja sairauksia on tutkittu paljon viime vuosina. Tutkimusten myötä on löytynyt uusia hoitoja ja sairauksien diagnosointi on kehittynyt, mutta on myös löytynyt "uusia sairauksia" joihin ei ole vielä keksitty hoitoa, eikä niiden periytyvyydestäkään ole  varmuutta. Tieto lisää usein tuskaa, mutta sen kanssa on elettävä ja saatavilla olevaa tietoa on hyödynnettävä.

Perimältään "puhdasta" ja täysin tervettä kissaa tai muutakaan eläintä ei ole olemassakaan. Joistakin sairauksista ja niiden periytyvyydestä tiedetään enemmän ja toisista taas  vähemmän. Kuitenkin kaikki tieto mikä on olemassa, tulisi käyttää hyväksi kasvatustyössä.  Tutkimaton kissa ei ole sen parempi kuin sairauden kantajaksi todettu.

Sairaudet eivät ole kenenkään syy, eikä kukaan niitä toivo omille, eikä naapurinkaan kissoille. Kasvatuksessa on tehtävä tietoisia valintoja ja otettava myös riskejä, mutta tahallinen tietojen salaaminen on pahinta mitä omalle rodulle voi tehdä. Kuitenkin tänä päivänä terveeksi todettu kissa, voidaan huomisen tiedon nojalla todeta sairauden kantajaksi tai jopa sairaaksi. Takuita ei ole, mutta kun toimii tämän hetkisen tiedon ja taidon mukaan voi elää paremmalla omallatunnolla.

Omalta osaltani haluan  edistää avoimuutta ragdollien terveysasioissa, joten näillä sivulla kerron rehellisesti kaikki omistamieni kissojeni terveyteen ja sairauksiin liittyvät asiat. Kaikki lääkärikäynnit ja terveystutkimukset löytyvät näiltä sivulta, olkoon vastaukset sitten negatiivisia tai  positiivisia. Jalostuksen kannalta tärkeät tulokset on merkitty punaisella.

Tutkitutan  kaikki kissani säännöllisesti eläinlääkärillä. Kissat rokotetaan kerran vuodessa ja madotetaan ainakin kahdesti vuodessa.

Kasvatuksessani käytän vain terveeksi todettuja kissoja, joten kaikki siitoskäytössä olevat kissani ovat leukoosi- FeLV ja immuunikato- FIV  testattuja, sydän- ja munuaisultrattuja HCM, PKD ja RN sekä nykyään HCM-geeni testattuja. Otan  kissoistani myös sieninäytteitä vuosittain.

 

                                                             www.toivokaa.com

 

Nimen alta  löytyy kissojeni tarkat terveystiedot

Ramses Thyra Lempi Buli Gemma Karkki Hymy Mio